Handdukstorkar och legionella

Sedan i början av året har Samfälligheten och styrelserna i de fyra bostadsrättsföreningarna i samarbete med Lotta Iacobi, som är fastighetsförvaltare i Minnebergs samfällighet, arbetat aktivt med åtgärder för att få bort och förebygga förekomsten av legionellabakterier i varmvattnet. Med anledning av detta följer här lite information och råd om era handdukstorkar från Lotta Iacobi.

Bakgrund

I ert varmvatten är det sedan februari 2017 tillsatt en mindre mängd klor för att motverka tillväxten av legionellabakterier. En stor anledning till att bakterierna bildas i varmvattnet är felaktigt monterade eller borttagna vattenburna handdukstorkar i lä- genheterna. Samfälligheten har under våren och sommaren arbetat aktivt för att komma tillrätta med denna problematik, och under hösten kommer du informeras om de fortsatta aktiviteter som är aktuella i din brf.

Era handdukstorkar i Minneberg

När fastigheterna i Minnebergs samfäl- lighet byggdes 1985-86 installerades vat- tenburna handdukstorkar på samma led- ningssystem som det varmvatten som ni använder till dusch/bad och i köket när ni diskar och lagar mat.

1. Om ni har en handdukstork som är helt original, dvs samma handdukstork som monterades när er lägenhet byggdes 1985, så är det föreningen som ansvarar för justering och reparation av den.

2. Om ni har en handdukstork av nyare modell, på grund av att ert badrum renoverats under åren, ansvarar ni själva för underhåll av er handdukstork.

Oavsett vilken sorts handdukstork ni har kan ni ringa eller mejla till felanmälan på HSB, med den enda skillnaden att ni som inte har en originalhanddukstork kommer få betala för besök och ev åtgärd av er handdukstork. Ni kan också vända er direkt till en auktoriserad rörmokare.

Regelbunden tillsyn

Som bostadsrättsinnehavare ansvarar ni för att se över er handdukstork. Ni kan känna efter om den är kall eller om den verkar läcka något vatten. Om något av detta är fallet så kontakta felanmälan på HSB. Se kontaktuppgifter på denna länk. Vid osäkerhet är det alltid bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite.

Byte av handdukstork

Innan ni väljer handdukstork kontakta förvaltaren i er förening (se nedan) för att ta reda på om ni får installera vattenburen eller elektrisk handdukstork just i din förening.

  1. Om ni byter till ny vattenburen handdukstork, anlita en rörmokare som har Säker vattencertifikat, och meddela rörmokaren att handdukstorken är kopplad på fastighetens trycksatta varmvattensystem och behöver en handdukstork avsedd för varmvatten ej för radiator.
  2. Om ni byter till elektrisk handdukstork, är det viktigt att er hantverkare kopp- lar bort den gamla vattenburna handdukstorken på ett korrekt vis och gör en så kallad ”by-pass”-omkoppling av ledningarna, så att det inte lämnas kvar ledningsdelar med stillastående vatten, vilket leder till ökad risk för legionella- tillväxt. Kontakta er förvaltare för att få en beskrivning över hur denna omkoppling skall gå till.

 

Kontakt till förvaltare:

För samfälligheten och Brf Svartvik:
Lotta Iacobi
klicka här för att skicka e-post
Mobil: 010-442 11 43

För Brf Tangen, Brf Tranan och Brf Sandvik:
Magnus Almgren
klicka här för att skicka e-post
Mobil: 010-442 10 44

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.