Julmys…men håll koll på ljusen!

Speciellt i dessa mörka tider vill vi göra allt för att upprätthålla någon form av normalitet i våra liv och julen är en traditionsbunden högtid för många. Att tända levande ljus och ägna sig åt att laga mat och godsaker är det många som kommer att göra. För att julen inte ska förstöras av oönskade incidenter så kommer här några handfasta råd och tips för vad du bör tänka på ur ett brandsäkerhetsperspektiv.

julkrans
  • Glömda stearinljus orsakar många bränder så lämna därför aldrig levande ljus obevakade. Lämna inte barn eller husdjur ensamma med levande ljus.
  • Placera tända ljus stadigt och inte nära saker som kan börja brinna. Undvik t.ex. att ha mossa och annat naturmaterial i anslutning till ljusen.
  • Blås ut ljusen när du lämnar rummet.
  • Placera inte flera värmeljus tätt ihop.
  • Ett trevligt och säkert alternativ till levande ljus är fina batteridrivna ljus med timerfunktion eller elljusstakar.

Den vanligaste brandorsaken vid bränder i flerfamiljs­hus är bränder orsakade av spisen. Tänk på följande:

  • Glöm inte saffransbullarna i ugnen eller knäck­smeten på spisen.
  • Använd inte spishällen som avlastningsyta för mat­kassar eller annat.

Ytterligare att tänka på är att dra ur kontakten ur kaffekokare, hårtorkar och liknande när de inte används. Låt inte disk­och tvättmaskiner eller tork­tumlare vara igång när du sover eller går hemifrån. Ladda mobiltelefonen och andra laddningsbara saker när du är hemma och vaken. Lägg produkten du laddar på hårt underlag.

Om det börjar brinna

Om nu olyckan trots allt skulle vara framme – agera direkt. Eftersom en brand kan växa fort gäller det att agera snabbt. Det är när branden fortfarande är liten som man har chans att släcka själv. Grundregeln är rädda-varna-larma-släck. När du inte kan släcka själv, larma 112.

Brandvarnare ett måste

Ett absolut måste att ha i lägenheten är en fungerande brandvarnare. Många bränder går att förhindra, men om det ändå börjar brinna kan en brandvarnare rädda ditt liv och hem. Den kan upptäcka brand och rök tidigt och varna dig så att du kan släcka branden eller ta dig ut. För att veta att din brandvarnare fungerar rekommenderas att du testar den minst en gång i månaden. Det finns hjälpmedel för dig som kan ha svårt att uppfatta signalen.

Brandvarnare åldras, därför behöver de bytas ut ungefär vart tionde år. Det finns även en möjlighet att få en gratis SMS­påminnelse om att man ska testa sin brandvarnare (+ 46 701234567). Numret används endast till SMS­påminnelse. Registrera ditt nummer på www.skyddadigmotbrand.se

Utöver brandvarnare rekommenderas du att ha en 
6 kg pulversläckare och en brandfilt.
Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.