Ny avgift för vidareutsändning av SVTs kanaler

Svensk upphovsrättslag ger Copyswede möjligheten att ta ut en avgift då SVTs kanaler vidaresänds i trådbundna nät. Under många år avstod Copyswede denna rätt, därefter betalade SVT avgiften under en period fram till februari 2009. Nu vänder sig Copyswede till tv-distributörerna för att finansiera dessa upphovsrättskostnader. HSBs ståndpunkt är att den radio- och tv-avgift som tv-tittarna redan betalar ska täcka upphovsrättskostnaderna för SVTs program, oberoende av boendeform eller vilken teknisk infrastruktur tv-tittarna använder. Det ska inte spela någon roll om licensbetalaren bor i villa eller lägenhet. HSB har deltagit i arbetet för att försöka förhindra att avgifter för vidareutsändning av SVTs program tas ut. Bland annat har alla riksdagspartierna uppvaktats och debattartiklar har publicerats.

På grund av den låsta situationen har förhandlingarna letts av en av regeringen utsedd förlikningsman som medlare. Inom medlingen har nu en uppgörelse om villkor och avgiftsnivåer träffats.

Det innebär att avgiften per hushåll blir följande:

Retroaktivt 2010-01-01 – 2010-08-18 6:43 inklusive moms (6 procent)

Därefter 1:12 per månad

Vårt avtal (Minnebeergs samfällighet har avtalet för alla fyra bostadsrättsföreningarna) med Com Hem innehåller en paragraf som säger att “Svensk lag skall tillämpas på detta ramavtal.” Avgifterna som grundar sig på upphovsrättslagen drabbar alla som får tv-kanalerna till sig genom vidareutsändning genom trådbundna nät. Det gäller alltså inte bara dem som är anslutna via Com Hem.

Förändringen ryms inom budget så våra boende påverkas inte direkt.

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar