Promenad i Johannelund

Seija Rudsberg är en tidigare Minnebergsbo som även varit aktiv i Johannelunds koloniträdgårdsförening. När föreningen fyllde 40 år sammanställde Seija information om området, bl.a. texten till den informationstavla som finns vid ingången till koloniområdet. Då hon dock fick mer information än vad som kunde användas där skrev hon därför även en guide för en liten promenad från badplatsen längs strandstigen till båtvarvet och tillbaka via Missionsvägen.

Seija vill generöst dela med sig av denna promenadguide med elva intressanta
ställen att stanna till vid längs vägen med information om natur och historia inpå knuten där vi bor.

Ur Seijas promenadguide:

”I detta kulturlandskap hittar du historiskt värdefull bebyggelse, fornminnen, bördig odlingsmark, sköna ängar och inbjudande stränder. Ekbeståndet är ett av de främsta i Stockholm med många skyddsvärda träd. Det finns också sällsynta insekter och fåglar,många av dem med anknytning till ekarna.”

Om stenbryggan vid badplatsen:
”Några tiotal meter från badplatsen finns en gammal stenbrygga där ångbåtarna lade till förr i tiden. Kejsaren Haile Selassie lär ha stigit i land på denna brygga när han besökte missionsverksamheten i Johannelund under Evangeliska Fosterlandsstiftelsens tid. Då var Johannelund ett viktigt centrum i det religiösa livet i Sverige.”

Om Johannelunds gård:
”Grosshandlaren Abraham Keyser byggde gården under åren 1790-1800 till sommarnöje för sin familj. Han var gift två gånger och båda fruarna hette Johanna. Gården döptes därför till Johannalund. Namnet ändrades senare till Johannelund.”

Seija har även lämnat in ett medborgarförslag om upprustning av strandpromenaden i Johannelund. I april 2021 kom beskedet från Bromma stadsdelsförvaltning som
svarar såhär:

”Förvaltningen uppskattar att medborgare engagerar sig i Brommas utemiljö och inkommer med bra förslag. Förvaltningen kommer som en följd av förslaget att göra en översyn av strandpromenaden samt därefter genomföra enklare åtgärder så att det är möjligt att passera
torrskodd under vår och höst.”

Stort tack till Seija som gör det möjligt för fler att njuta av denna promenad!

Ta del av hela promenadguiden som pdf-dokument nedan

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.