Tips: Bli miljösmart hemma

Om du har börjat fundera på att bli mer miljövänlig i din vardag så kommer här några tips, du behöver inte göra allt på en gång! Det finns vissa områden som kan vara viktigare att starta med om du vill bli mer miljövänlig. Dessa områden är att minska användningen av plast och byta ut produkter som rinner ut i våra avlopp och som sedan kommer ut i våra sjöar och vattendrag.

Text från Minnebergsbladet nr 3 2020 på temat Hållbart i Minneberg.

Var rädd om avloppet

När din nuvarande duschtvål, schampo och balsam tar slut byt ut dem mot ett naturligt och/eller ett ekologiskt alternativ eller varför inte vanlig hård tvål? På städproduktfronten är det riktigt lyxigt. Här finns nämligen gott om miljömärkta alternativ i de flesta butiker. Testa också om det finns produkter du klarar dig utan. En svabb och lite ljummet vatten löser lätt lite kladd på golvet. Miljömärkt såpa är ett skonsamt medel som fixar många utmaningar både i köket och i badrummet.

Det finns både tvättmedel i pulverform och flytande form som är bättre för miljön. Överdosera inte och kom ihåg att välja miljö-märkta tvättmedel. Sköljmedel kan du skippa, det behövs inte för att göra tvätten ren och innehåller dessutom farliga kemikalier som hamnar i naturen. Fundera över hur viktigt det är för dig. Om du klarar dig utan hamnar färre skadliga kemikalier i naturen. En del kläder blir fräscha bara av att vädras och behöver inte ens åka in i maskinen. En bonus är att plaggen slits mindre. När du tvättar se till att fylla maskinerna innan du sätter i gång dem. Det gäller både diskmaskinen och tvättmaskinen.

Med andra ord – håll utkik efter fågelsymbolerna Bra Miljöval eller Svanen nästa gång du handlar – och lämna de omärkta giftprodukterna i skrubbens mörkaste hörn till återvinnings-centralen.

Och Du! Häll aldrig lösnings­medel, färg eller andra kemikalier i vasken eller toaletten. Man kan lätt tro att reningsverkets filter tar hand om farligheterna, men så är det inte. De åker vidare rätt ut i naturen, så du kan få det i dig med nästa kallsup i sommar. Lämna till närmaste miljöstation för farligt avfall istället.

Plastbanta och återvinn dina plastförpackningar

Om du inte tycker om att sopsortera eller vill göra det så enkelt som möjligt för dig och fokusera på en del, så välj att sopsortera din plast. Det finns så mycket plast som hamnar i våra hav och förstör och skadar det marina livet. Börja att plastbanta ditt hem och byt till exempel ut dina skärbrädor och redskap i köket mot andra material som exempelvis olika gräs- eller träslag.

Gör du matlådor är det enkelt, bekvämt och praktiskt att både frakta, värma och äta maten i en och samma låda. Men då ska man veta att all plast utsöndrar olika giftiga ämnen, och extra mycket under uppvärmning. Om du måste ha maten i en plastlåda är rekommendationen att flytta över maten till en tallrik när du ska värma den i mikron. Oavsett om det är en medhavd plastlåda eller färdigmat i plastlåda. Allra bäst är att köpa matlådor i rostfritt stål eller glas.

Haffa energitjuvarna

Börja med att leta upp onödiga eltjuvar som kan finnas gömda hemma. Vanliga bovar är tv-apparater som står på standby, även en separat digital-tv-box kan dra lika mycket el som en mindre tv, elslingor, element som står och eldar för kråkorna och överflödig belysning. Mobilladdaren drar även den energi när den inte laddar mobilen. Med hjälp av en grenkontakt med strömbrytare blir det smidigt att stänga av flera apparater samtidigt. Då står de inte och drar el i smyg.

Ska du koka upp vatten är det bäst att använda en vattenkokare för att snabbt komma upp i de höga temperaturerna. Med vatten-kokare kokar vattnet upp snab-bare än på en spisplatta, vilket tar mindre energi. Du sparar både energi, pengar och tid.

En kyl och frys drar ungefär 25 procent av all energi som går åt i hemmet. Spara energi genom att hålla rätt temperaturer, kylen ska ha +5 grader och frysen -18. Varje extra grad kallare i frysen ökar energianvändningen med 5 procent. Och glöm inte att frosta av frysen regelbundet.

Källsortera, återbruka, köp second hand

När du vill göra dig av med en sak, fundera på om den är för bra för att slängas, kanske är det något någon annan skulle kunna vilja ha? Om du köper second hand sparar du upp till 97 procent av den energi som gått åt för att tillverka nya varor. Att producera nytt känns ju väldigt onödigt och energikrävande när vi har producerat så mycket redan, eller hur! Att återanvända är alltid det bästa miljöalternativet.

Satsa på kvalitet – och välj bort köttet ibland

Släng ingen mat i onödan. Kanske det viktigaste tipset av alla. Enligt WWF slänger vi i snitt 134 kilo mat per person och år. Det är ju helt galet!! Använd dina sinnen. Lukta och smaka. Även om datumet på mjölken har gått ut, kan den vara helt tjänlig. Konserver och kryddor håller långt efter bäst före-datum. Det som kan hända är att de tappar lite i smak. Bli en hejare på matlådor så att du slipper kasta mat. Pajer, soppor, grytor, alternativen är många. Och det mesta går väl att slänga ner i en pasta eller på en pizza?

Välj matvaror efter säsong och gärna lokalproducerat i så stor utsträckning du kan. Om du och dina vänner inte redan äter mycket grönt kan ni utmana varandra till att införa en (eller flera!) vegeta-riska dagar i veckan. Kött är det livsmedel som påverkar miljön mest. Så skippa köttet om du verkligen vill göra skillnad! Fisk och vilt har exempelvis mycket lägre miljöpåverkan.

Byt ut lite då och då

Tro inte att du kan byta ut precis allt därhemma till eko/hållbara alternativ i ett svep. Det kostar. Byt ut vart eftersom saker går sönder eller har gjort sitt – att kasta fullt fungerande saker på tippen bara för att det FINNS bättre alternativ att köpa är inte så smart alla gånger.

Bli inte stressad över att det faktiskt finns SÅ mycket man kan göra, och så mycket MER man kan göra. Börja någonstans, och fortsätt framåt. Fråga vänner och bekanta som är duktiga på det här med miljö om råd. Utmana dig själv genom att försöka köpa minst tre ekologiska varor varje gång du är i mataffären. Spana runt – många gånger är det precis samma pris på de ekologiska alternativen.

Dessa tips är ett jättebra första steg att ta mot att bli mer miljösmart i hemmet! Tänker du på att dina små val faktiskt kan bidra till en bättre miljö, utan att du för den sakens skull måste göra stora uppoffringar?

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.